tisdag 4 oktober 2011

The Black Power Mixtape 1967-1975 på Flimmer

Det var en ren slump att vi timmarna innan vi skulle se The Black Power Mixtape på årets Flimmer råkade se ett avsnitt av den amerikanska TV-serien Vita huset, där vice stabschefen Josh tvingas förhandla med en medborgarrättsadvokat om möjligheten att ge alla Amerikas svarta kompensation för slaveriet. Närmare bestämt 1,7 biljon dollar tror jag att han var ute efter.

Även i verkligheten finns det en grupp intellektuella som driver frågan, men det har nog främst en symbolisk betydelse. För hur ersätter man så många? Men det var inte bara slaveriet som var svårt, tiden efteråt rymde en kamp för frihet som man knappt talar om idag.

Det är ett vackert "blandband" som Göran Olsson har klippt ihop nere i SVT:s arkiv av många olika  svenska filmares material. The Black Power Mixtape 1967-1975 visar brottstycken av intervjuer med och tal av Stokely Carmichael, Bobby Seals och inte minst Angela Davis. En resa från Florida till Harlem, med många, många röster som talar om rätten att ha mål, försvara sig själv och inte bli motarbetad vad man än gör. Fattigdom, intelligens och desperation rakt från Stokely Carmichaels mammas vardagsrum och Black Power-rörelsens skolsalar där barnen skanderar om att skjuta plitar (en fingervisning om tidens atmosfär...).

Filmen är ingenting för den som är ute efter en samlad bild av Black Power-rörelsen och det gör den klart för tittaren från början, men den är helt klart en inspirerande introduktion som skapar ett behov av att få veta mer. Var det verkligen så illa i USA? Skaffade sig varje svart man ett vapen för att kunna försvara sig mot bomber och poliser i sitt eget hemland? Fanns det verkligen fog för konspirationsteorin att regeringen tillät, eller åtminstone underlät att agera mot, den stora spridningen av först crack och sedan heroin i Harlem?

Inga kommentarer: